Sunday, December 2, 2012

Buat come back after along time berehat..Haha

Assalammualaikum..

Hai,hello,selamat sejahtera



Kaku rasa tangan untuk menaip.well dah 2bulan tak menaip entry terbaru,before this memang busy sesangat sebab nak final exam untuk sem 1.so sekarang syukur alhamdulillah sem satu dah selesai tinggal tunggu result..hopefully cemerlang resultnya..amin..

Antara aktiviti-aktiviti selama dua bulan ketiadaan gua:


Mandi manda sampai tak ingat dunia.after beberapa hari exam
Jom KITA MANDI !

Camping yang tak berapa nak camping..
lokasi di melaka..

Merayap sampai lebam !

Baskin Robbin yang mahal
bersama-sama awek tercinta !! Haha
GF je..gua solo lagi


Yeah ! Gathering dengan member lama !
lepas rindu.. Wawa

Yeah! makin gebu..Haha
LOL



Yeah!! tambah seorang ahli baru dalam keluarga!!
after 12 tahun menunggu..
Nur Zifielya Trisya..



Neelofa tengah 3G dengan gua..
Haha ! tolong jangan jealous !!

Antara aktiviti-aktiviti yang aku buat..secara rambang laa..tak detail sangat..
hope dapat melepaskan rindu lu orang sama wa..lalala~

InsyaAllah lepas ini akan aktif lagi!!..

thanks for your support.

*Gambar semua gua rembat dari facebook..malas nak cari kat folder..Haha


sekian..

Monday, September 17, 2012

Kem Cerdik Cukai 2012 =D

Assalammualaikum wbt

Salam sejahtera,salam satu malaysia,salam percukaian dan salam satu BANDAR!!=)



Wahhh! lame betul gua cuti kan? seperti yang diperkatakan sebelum nie aku busy giler dengan Homework and then jadual belajar yang agak padat..memang tak dapatlaa nak aktif seperti dulu..aktif ker? Bhahaha


Baru-baru ini gua baru jee lepas balik dari Kem Cerdik Cukai di Bangi Selangor..Kem ini memdedahkan pelajar tenteng cara nak bayar cukai dan paedah bayar cukai tuh..well,sekarangkan ramai yang tak nak bayar cukai..jadi dengan kem sebegini dia mengalakkan student bila dah besar nanti bayar cukai..konon-kononnye laa

Kem ini di Join oleh seluruh pelajar di Malaysia termasuk sabah dan sarawak..*pehh ayat gua,beterabur..pejalar yang terpilih saje..

cakap banyak tak guna tengok gambar nie ~




Akademi Percukaian Malaysia APM


Ini group gua..group 9 (cokolat)
nampak tak majoriti berkulit cokolat..HAHA =D

New Friend from utaraq,melaka dan Perlis..
Syok beb bergaul dengan dieorang
Perlis bukan utara ker? Lenjan sudaa
New friend lagi..dari utaraq
si bunga dan si kumbang..
Para jejaka utaraq..pilih je yang mana satu..i'm sure semua still available, HAHA =D

Dengar taklimat sambil snap,snap!
yang tgh uh kaki lawak..


Bersama guru pengiring..kiuuutttt! =D

Bersama Dr Robiah k Hamzah..(umi)
Ceramah yang sangat Ohsamm!
even already 60 but still bertenaga..
perfect motivator!
Once again..geng-geng utaraq
bersama minarwan nawawi lagenda hoki negara

Mata hantu..aaawwwrrrrr!! =D
ini semua kena sampuk hantu susu
=DD

Again, group Cokolat!!
*tangan gua cacat..please abaikan..!!
ppfffttt..

=D .. Geng budak selatan..Hambarr~~ HAHA

No coment !! =))
chui dan kirul bergabung meletop !!! booommmm..!
wawawa

Najwa letop bersama gitarnya
HAHA..
fiza (ganu) dayah (pahang)

Kakra Kirul..buat kepala !!
muke bajet nak kena penampar
=D
Bersama pengarah LHDN 'kot'
kesimpulannya, KCC2012 ini sememangnya seronok berbanding kem-kem yang lain,ia memberikan impak yang positif buat peserta terutamanya..KCC nie jugak patut ditukar nama ke KCCJ (kem cerdik cari JODOH) gua tahu majoriti dari peserta kem nie dah banyak bawak balik 'buah hati'.. Gua bawak balik buah hati tak?? haha..tak de bro..gua tak laku dekat sana..


Next time insyaAllah kalau ada rezeki boleh pergi kesana lagi..


#Loya tak tekak tengok gambar banyak sangat?.stok baldi ada banyak nie..jangan malu nak minta baldi tersebut..bluuueerrkkk!

#STPM semakin hampir !!! doakan kejayaan saya.. 4.0..aminn
Raya dah habissss!!!! tunggu entry raya nanti..

(gua= saya,aku,cek etc)

Sekian

Friday, August 17, 2012

Majlis Iftar bersama Artis gelaymer..=D

Assalammualaikum..




Bbrrrrrrrr~~~

Segarkan diri anda dengan Coca Cola!!
Well..dah lama tak menaip,nie yang rasa kekok semacam je..=D


Pejam celik,pejam celik,pejam tak celik-celik *bute letteww..=) Syawal dah nak kunjung tiba,dan Ramadhan nak berlalu pergi dan Syaitan kembali bertemu geng2nya di dunia..Ohhh nooo! gua BENCI setan!! =D


So? as usual,bila ramadhan je mesti dok sibuk plan nak berbuka sesamekan? tak kirelaa berbuka dengan pakwe@makwe,rakan-rakan etc..


Jadi..2hari lepas adelaa plan nak berbuka dengan classmate mase form 5 dulu-dulu..yang dikatakan macam adik beradik..

Layan Gambar jee ar!=)



Muka tahan Kentut!! =DD





Twins? ini adalah fake twin..
sekepala sejak sekolah lama lagi..





Kumbang-kumbang yang still available..anyone interest?? pilih sahaja!!
=D
tapi gua tengah mesej dengan Neelofa tuh..
maaf sayang..=D



Muka gua bajet Justin Bieber..
Gua dengan Awekkkssss!!




1pinggan kongsi 2orang..save bagjet..Hahaks!




si perempuan berduka lara bila si lelaki
mendapat call dari gegirl lain..Arrggghh!!





Lepas berbuka hati girang sekali!!
Peace yooo!! Perot nak bocor ~





No comment..=))))

Puaskan tengok muka gua yang bercahaya tuh? terima kasih kerana anda tidak muntah melihat gambar gua..<3

Malam tuh memang have fun habis..sebab gelak sampai restoran yang hujung bangunan pun boleh dengar..setan tak gelak,tapi kami yang gelak..


Jom beli baju raya..GUA tak beli lagi nie..



#rindu nak BW..Busy bro sekarang..Study punye pasal..
KEEP ON SUPPORTING ME OKAAYYY!!!! =DDD


Sekian

Sunday, August 5, 2012

Tarawih =D

assalammualaikum wbt..


Tajuk gua pendek ala-ala pokok bongzai yang disuntik ubat pendek..tak bermakne tajuk pendek entry nye pendek? dan tak bermakne tuannye pendek? kuang hajo!! Mak Kemah marah..HAKs3


okay..continue..tarawih di adakan pada bulan ramadhan sahaja! selain bulan ramadhan tak de..special laa kan,bulan ramadhan nie..so seperti biasa manusia berlumbe-lumbe nak menunaikan ibadah sunat ini..termasuklaahh aku..


Pengalaman semasa tarawih memang banyaklaa..antaranye:


1. bontot sedut..ala-ala vaccum semulajadi..sut,sut,sut *bunyi vaccum


benda nie yang gua tak suke..nak solat pun tak senang,risau orang nampak tahap kesedutan di bontot gua..serius bengang beb..nak tahu tahap bengangnye macam mane?

trylaa sedutkan bontot anda kemudian pergi bazar..HAHA..Cun habis..




2. Makan selepas tarawih..


biasanya kalau tarawih di masjid lepas je selesai tarawih,mesti ada makan-makan laa..memang banyak gilerlaa makannan mase tuh..ermm..time nielaa nak melantak kali kedua..

biasanya banyak kuih muih sahaje..




3. Kanak-kanak yang berlawan-lawan semasa 'amin'..HAHA


biasanye nie area-area belakang laaa..part nie memang suara mereka laa yang paling kuat..ammmminnnnnn~


siapa yang paling kuat,die laa yang paling hebat semasa terawih..Well..budak-budak..







Part nie yang gua tak suke bila tarawih..tengah syok-syok solat..BOOMMM! teperanjat Mak Jemah..rasa macam perang dunia..kadang2 rase Obama dekat sebelah pun ade..

tapi yang gua peliknya time solat Maghrib tak de pulak nak main meriam,merecun..tapi time tarawih..amek kau..rasa macam nak bagi pelempang siku jee..







erm..imam baca surah yang panjang-panjang..okay! memang kena laa..sebab tengah perut kenyang,lepas tuh kena kipas angin yang menderu laju..memang ngam..

ZZZZZZZZ~ huhu




Orang semua dah sampai tarawih malam seterusnye,gua masih kusyuk lagi tido dek bacaan yang mendayu-dayu..OMG,..




Eh? sekalian semua,puasa dah nak habis..anda perasan?
Selamat Hari Raya..*tetibe




#gambar buruk..saje nak bagitahu gua tengah puase tak boleh lukis lawa2,
jimat tenaga Batin

sekian

Wednesday, July 25, 2012

Info 3: Persoalan Lazim Semasa berpuasa

assalammualaikum












layan bermimpi bersama bidadari dari kayangan
aaauuuuwwwrrrrgghhhhh,,




1 Adakah mimpi sehingga keluar air mani membatalkan puasa? 


Hadas besar yang disebabkan mimpi tidak membatalkan puasa, sama ada ianya 
berlaku sebelum atau selepas waktu sahur. Orang yang berhadas tersebut boleh 
meneruskan puasanya. Yang perlu hanyalah mandi junub. 

2 Saya telah bermimpi sehingga mengeluarkan mani pada siang 
hari bulan Ramadan, kemudian saya mandi junub. Adakah mandi 
junub tersebut membatalkan puasa saya? 


Bermimpi sehingga mengeluarkan mani dan mandi junub tidak membatalkan 
puasa. Malahan, sekiranya termasuk air ke dalam telinga atau tertelan air 
ketika berkumur-kumur (sewaktu mengambil wuduk atau mandi) puasa tidak 
terbatal kerana ia dikira tidak sengaja. Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah mengampuni umatku yang tersilap, terlupa 
atau dipaksa melakukan sesuatu.” (Riwayat At-Tabarani) 




krooggghhhkkkkk,,,krooooggggghhhhhkkkkk
last sekali...hakk Tuiihhhh!!! HAHA





3 Ada yang mengatakan berkumur-kumur dan memasukkan air 
ke dalam hidung menjejaskan puasa seseorang. Sejauh manakah 
kebenaran pendapat ini? 


Berkumur-kumur dan memasukkan air ke dalam hidung ketika berwuduk adalah 
sunat. Bagi orang yang berpuasa pula, maka tidak boleh berkumur-kumur dan 
memasukkan air ke dalam hidung dengan berlebihan. Sekiranya seseorang 
berwuduk dengan tidak kelebihan dan air itu termasuk ke dalam kerongkong, 
maka puasanya tetap sah. (Sila rujuk soalan 2). Samalah keadaannya jika 
dimasuki debu jalanan, debu tepung atau lalat yang terbang masuk ke dalam 
kerongkong. Semua ini dimaafkan kerana tidak sengaja. Namun, jika seseorang 
berkumur-kumur dengan berlebihan, ia boleh menyebabkan air masuk ke dalam 
kerongkong, dan jika ini berlaku, maka puasanya batal. 




proootttt..oppsss!
tertentut laaa..hiks3





4 Adakah seseorang yang sedang berpuasa itu boleh melakukan 
sukan renang? 


Berenang boleh menyebabkan masuknya air ke dalam hidung dan/atau telinga 
perenang. Jika air memasuki badan cara sedemikian,  adalah batal puasa 
seseorang. Dengan ini, sebagai langkah berjaga-jaga, mereka yang berpuasa 
dinasihatkan agar tidak berenang di siang hari Ramadan untuk mengelakkan 
dari terbatalnya puasa. (Sila rujuk soalan 3) 




haaaa~,,,semputttt darlingt..



5 Apakah hukum menggunakan inhaler (bagi pesakit  semput) 
ketika berpuasa? 


Antara perkara yang membatalkan puasa ialah kemasukan sesuatu ke dalam 
badan melalui rongga yang terbuka. Namun, kemasukan seuatu bahan seperti 
ubat inhaler di atas dasar darurat, yang berkaitan dengan kesukaran bernafas, 
dibolehkan syara’. Oleh yang demikian, penggunaan inhaler yang berpatutan 
tidak membatalkan puasa. 






inject insulin..



6 Adakah suntikan “insulin” membatalkan puasa? 


Suntikan insulin bagi pesakit kencing manis tidak membatalkan puasa. Ini 
adalah kerana suntikan tersebut bukanlah melalui rongga yang terbuka dan 
tidak pula memberi sebarang kekenyangan atau kepuasan kepada si pesakit




banyaknye jongkong mas..berseri-seri =DD




7 Saya pernah terdengar bahawa jikalau seseorang  itu 
berpuasa, dia dilarang ‘membersihkan’ telinga atau  hidungnya. 
Samada menggunakan cotton bud ataupun jari. Kerana perbuatan 
itu akan membatalkan puasanya. Adakah benar? 


Di antara sebab batal puasa adalah memasukkan sesuatu ke dalam rongga 
badan yang terbuka dengan sengaja. Membersihkan telinga atau hidung tidak 
semestinya membatalkan puasa. Ia dibolehkan dengan  kadar yang sederhana 
dan berhati-hati. Contohnya, membersihkan telinga di kawasan yang tidak 
terlalu dalam. Namun, jika anda merasa ragu-ragu sekiranya perbuatan anda 
boleh membatalkan puasa, maka jangan lakukan dan bersihkanlah telinga dan 
hidung di waktu malam. 












8 Adakah boleh saya menderma darah sewaktu berpuasa? 


Menderma darah di dalam kuantiti yang sederhana dibolehkan dan tidak 
membatalkan puasa. Namun, pendermaan yang terlalu banyak sehingga 
menyebabkan kelemahan pada tubuh badan, sehingga tidak dapat menjalani 
ibadat puasa dengan baik, tidak digalakkan sama sekali



soalan anda semua telah terjawab bukan?? so Selamat Berpuasa*ucapan kali ke seribu satu kali.. =p




sekian

Sunday, July 22, 2012

Info 2: Perkara Sunat, Makruh dan Yang Membatalkan Puasa

assalammualaikum










 Perkara Sunat, Makruh dan Yang Membatalkan Puasa

Ø      Perkara-perkara sunat puasa:
a)      membanyakkan membaca al-Quran
b)      mandi junub sebelum fajar
c)      melewatkan sahur waktu imsak
d)      berbuka dengan buah tamar dan benda manis
e)      membanyakkan sedekah
f)        solat terawih
g)      segera berbuka bila masuk waktu

Ø      Perkara-perkara makruh puasa
a)      berkumur-kumur dengan keterlaluan
b)      merasa makanan dengan lidah
c)      bercakap perkara-perkara buruk dan keji
d)      memasukkan air yang berlebihan ketika berwuduk
e)      gosok gigi setelah gelincir matahari
f)        mencium isteri
g)      menderma darah

Ø      Perkara-perkara yang membatalkan puasa:
a)      makan dan minum dengan sengaja
b)      mengeluarkan air mani dengan sengaja
c)      haid, nifas dan wiladah(melahirkan anak)
d)      muntah dan memasukkan sesuatu ke dalam rongga dengan sengaja
e)      melakukan persetubuhan
f)        gila walaupun sebentar
g)      murtad
h)      berbuka sebelum yakin masuk waktu Maghrib

Ø      Perkara yang tidak membatalkan puasa:
a)      Menelan air liur yang bersih dan bagi orang yang selalu berdarah gusinya adalah dimaafkan.
b)      Bersuntik
c)      Tidur walaupun sepanjang hari
d)      Termasuk debu atau lalat ke dalam rongga
e)      Tertelan air yang dikumur tanpa sengaja









Ø      Hari-hari sunat puasa:
a)      pada 9 Zulhijjah (hari Arafah)
b)      pada 9 Muharram (hari Tasu’a)
c)      pada 10 Muharram (hari Asyura)
d)      6 hari pada bulan Syawal
e)      Hari Isnin dan Khamis





sekian

Saturday, July 21, 2012

Info 1: Niat Puasa,Doa Berbuka,Kelebihan Bulan Ramadhan.


assalammualaikum




YEEEHAAAAA~
ternyata pertanyaan sebelum ini "bila laa nak puasa"? bila laa nak puasa"? 
sudah terjawab kini..


gua tahu,luorang semua majoritinye mesti dah lupe niat puasa,doa berbuka ?kan?kan? alaa mengaku je la..well..setahun sekali jee..that why lupe right?


nah aku bagi niat puasa untuk sebulan dan untuk esok hari..





next..doa ini yang gua nanti-nantikan..sebab tak sabo nak makan..melantak makanan sampai nak pecah perut *tolong jangan ikut..perangai buruk!! HAHA


nie hah Mak Jem bagi doa berbuka..*bile berbuka jangan lupe bagi Mak Jem lauk pauk sedikit yee..HAKHAKSS



Doa Berbuka Puasa


Doa semasa buka puasa
Ya Allah bagi Engkau aku berpuasa dan dengan Engkau beriman aku dengan rezeki Engkau aku berbuka dengan rahmat Engkau wahai yang Maha Pengasih dan Penyayang.






Doa selepas Berbuka Puasa

Doa selepas selesai berbuka puasa
Ya Allah! Kerana Engkau aku berbuka puasa dan kepada Engkau aku beriman dan atas rezeki dari Engkau aku berbuka puasa telah hilang dahaga sudah menjadi basah segala urat. Ya Allah! Aku minta diampuni dosaku dengan rahmat Engkau yang meliputi segala sesuatu.





Antara kelebihan-kelebihan bulan Ramadhan yang umumnya diketahui :
  • Bulan keampunan yang penuh berkat untuk hamba-hambaNya yang tidak pernah lari dari kesilapan dan dosa.
  • Diturunkan satu malam yang istimewa iaitu Lailatul Qadar dimana malam yang lebih baik daripada 1000 bulan. Digandakan pahala amalam pada malam tersebut.
  • Diturunkan petunjuk bagi manusia iaitu Al-Quran pada bulan Ramadhan.Oleh itu kita digalakkan untuk memperbanyakkan serta menggandakan bacaan Al-Quran beserta maksudnya di bulan Ramadhan nanti.
  • Ditutup pintu neraka dan dibukakan seluasnya pintu syurga.
  • Syaitan tidak dapat menghasut manusia pada bulan Ramadhan.Namun jika masih ada kejahatan yang dilakukan ia berpunca dari nafsu diri sendiri.Mohonlah keampunan Ilahi di bulan Ramadhan yang mulia itu.
  • Kegembiraaan orang yang berpuasa dengan ikhlas ketika Ramadhan ialah bila tiba waktu berbuka puasa kerana dia dapat menghalang dirinya daripada melakukan kejahatan.



so How? YOU GET SOME KNOWLEDGE right? well,mase bulan ramadhan inilaa untuk kita kutip seberapa banyak pahala yang mampu kita kutip,


seperti dalam entri gua yang sebelum nie,jadikanlah bulan ramadhan tahun ini sebagai bulan ramadhan yang terakhir buat kita..


renung-renungkan dan selamat beramaaallll~



sekian
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...