Friday, June 15, 2012

Kenapalaah takut sangat dengan Form 6??

assalamualaikum











Nyatakan kebaikan yang diperolehi oleh pelajar apabila memasuki tingkatan 6?
                                                                                         (20 markah)


yeah!!* soalan,tak mencabar langsung..haha!


Sejak akhir-akhir nie dok habak tentang form 6 jee an..okay! bukan ape..saje nak ajak ramai-ramai masuk Form 6


okay,aku tahu ramai mereka diluar sane mesti PANGKAH awal-awal form 6 kan? 
same laa kite..memang tak nak pun Form 6 nie..bajet dapat matrik laa mase tuh..Cehh pade hal..hampehh..matrik tak layan budak macam aku nie..


so? actually f6 banyak kebaikan dan keburukan..


turn aku masuk form 6 kali nie..dah berubah 100 peratus cara pembelajarannya..tapi topik-topik nya tak berubah sangat laa..still sama..cuma ade yang ditambah dan ade yang dibuang..


f6 sekarang ikut sistem semester, so f6 ade 3 sem..satu sem 6 bulan..setiap habis sem ade periksa..contohnya kita belajar sem 1, bila masuk sem 2 ape yang kita belajar pada sem 1 kita tak kan belajar lagi pada sem 2..kirekan yang lepas tuh lepas laa..tak payah nak dok sibuk belajar lagi..
















tapi dalam 1 sem tuh,memang banyak giler laa kena belajar..well, nama pun pra universiti,so kerjanya ala-ala universiti laa..memang banyak sangat topik-topik yang kena belajar dalam mase 6 bulan..itu tak masuk lagi cuti am dan sebagainye..


f6 nie sebenarnya cara kedua selepas matrik untuk terus buat ijazah dengan cepat..sape-sape yang memang nak lincah buat degree memang masuk f6 ataupun matrik..sebab jimat mase..setahun lebih sahaje..


tapi banyak diantara mereka takut nak masuk f6..fikirkan karangan sampai beratus-ratus,pakai baju sekolah,ikut disiplin dan lepas itu kene struggle,..tak boleh main-main..well nak dapatkan yang terbaik mestila kena bersungguh-sungguh..












belajarlaa dekat mane-mane sekali pun,kalau fikir nak enjoy sahaja..memang tak pergi mane laa jawap nyee


okay! panjang aku berleter..ini hanyalah satu persepsi yang ringkas dari aku mengenai f6..hope..bagi mereka yang dekat luar sana,yang masih ragu-ragu nak masuk f6 hendaknya telah terjawab laa yeee..








JOM masuk FORM 6..




sekian

3 comments:

Nur Aischa said...

aisyah dah tak dpt teruskan form6.. kerana panahan tawaran politeknik.. haha sedih tinggalkan kwn2 form6 dan form6 juga..

goodluck utk zakirul ya, study rerajin nanti lps tu boleh genggam ijazah. yeah! :D

QasehCinta EkmalYana said...

akak dulu pun dak form 6...tahun last guna sistem lama...mmg pulun la membaca buku setebal2 alam... tapi syukur dah selamat pun skng genggam segulung ijazah dari UiTM bulan 5 2012..^_^...

agak untunglah zakirul dapat sistem baru... moga berjaya...!!!

CAYOK CAYOK.....^_^

LoCk [@_@] AmZu said...

Wah lamak kirul terbaik ar,ak doakan kejayaan ko....AMIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...