Sunday, October 16, 2011

Filem Malaysia tak diminati? betul KER??

assalamualaikum,


selamat sejahtera kepada non muslim.not all my reader muslimkan..
ceh..belagak lah tuh konon ada reader non muslim..meyampah mak!


ok! start.. Filem malaysia semakin melalut-lalut? Setuju..ok..
sebab nya..


1: banyak unsur lucah..



tak tahula kenapa? ada unsur-unsur lucah yang dimasukkan
kedalam filem-filem melayu? patut ker?aku rasa langsung tak patut
sebab filem itu adalah untuk tontonan ramai..so amat tidak sesuai.
aku rasa,kalau tak letak unsur lucah dalam filem tak bermakna menjatuhkan
standard filem tersebut..bagaimana kalau filem itu ditonton oleh orang-
orang tua.kan ker tidak elok begitu..itu kira okay lagi,tapi bila kanak-kanak yang melihatnya..tak ker menjadi ikutan..so..benda lucah tak semestinya
menarik minat orang ramai untuk melihatnya..believe me!


2:jalan cerita yang mengarut.






ini satu lagi hal..yes,kadang kadang ada filem yang okay..yang bila
kita baca sahaja sinopsis dia terus kita rasa..wow! mesti tengok..
ini bila kita baca sinopsis jerk dah meluat inikan nak pergi panggung
untuk beli tiket..memang tak lahkan..jalan cerita yang bagus memberi
impaks kepada penonton untuk menonton di pawagam mahupun membeli
CD @ VCD yang original cerita tersebut..barulah jadi box office..tapi sekarang
semuanya merepek..


3:moral value.


perasan tak,semakin lama semakin kurang para pembikin filem menerapkan
nilai-nilai murni di dalam karya mereka? kenapa yer? kenapa? nak 
mengejar populariti sampai lupakan mesej yang hendak disampaikan..
tak guna buat filem berjuta-juta, last-last..tak ada beri nilai positif
sesen pun kepada penonton..yang ada hanyalah ikutan negatif sahaja..
contohnya..macam filem-filem aksi..ada ker orang nak ambil ikhtibar dari
filem tersebut..ada ker? mungkin ada,tapi bilangannya sedikit..so..
pikir sendiri..


4:pelakon yang kaku




pelakon yang kaku jugak,kadang-kadang menjadi menyampah untuk
orang tengok..menjadi bosan,rasa tak best dan tak ada feel langsung.
jalan cerita dah baik punyalahkan tapi bila part pelakon aduh!
spoil lah..that why kenapa filem melayu kurang diminati..




tapii..aku peminat setia cerita melayu..even kadang-kadang naik
hangin satu badan kanapa cerita melayu semakin terikut-ikut dengan
filem luar negara..tapi still support..kalau tak kita support our local
industri filem siapa lagi..yer dak..


sekian..~

3 comments:

Nur Aischa said...

ini mesti impak dari cerita klip 3gp kan?? mmg tah apa apa jea tgk iklan dia pun rasa dah lain. hmm lagi bagus tak paya buat filem mcm tu kann.. :(

zakirul rahim said...

aischa: ermm..lebih kurang lah..tahu tak ape..hehe

Mr.Rifaat said...

hai kwn! aq pun antara salah satu pengkritik filem melayu tegar tetapi masih ada jiwa meminati filem kemelayuan... ada yg boleh masuk, ada yg x boleh. Tgok pda production die. Tu la, aq tringin nak bagi idea utk filem2 melayu.. tp tkot di tapis Finas. Tp aq pelik, Finas tak tapis filem mcm ala ala lucah barat gitu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...